Taká je najčastejšia reakcia na moje tvrdenia ohľadom konzumácie surového ovocia. Ja totiž tvrdím, že spomedzi všetkých potravín, ktoré si môžeme na svete vybrať sú najprirodzenejšie a najzdravšie práve tie, ktoré nazývame ovocím. Všetky ostatné potraviny je potrebné viac, či menej upravovať, náročne čistiť alebo dokonca variť či piecť, nakladať do nálevou alebo inak konzervovať. Obsahujú potom veľa neprirodzených látok pre náš organizmus.
Áno, musím priznať, že mnohé ovocie, ktoré sa dostáva na naše slovenské regále je pestovnaé za pomoci rôznych chemických prostriedkov proti škondcom a rôznych umelých hnojív pre dosiahnutie lepších výnosov. Avšak to nemení nič na fakte, že ostatné potraviny sú stále konzervované, varené, pečené a vyrábané zo surovín dopestovaných alebo dochovaných na podobných alebo ešte horších chemikáliách.
Poprvé:
Ja osobne si napríklad zháňam v tomto období ovocie, a to hlavne jablká, od známych, ktorý 100% nič ani do pôdy ani na plody nedávajú. Po prvé na to nemajú zvyšné financie a podruhé načo aj. Každú jeseň majú toľko jabĺk, že sa s nimi môžu ohadzovať. Okrem toho, každé ovocie si poriadne umývam a to aj citrusy.
Podruhé:
V ovocí, hlavne v čerstvom ovocí, ktoré nestálo na sklade alebo v mrazničke pol roka, je toľko energie, enzýmov, "dobrých" cukrov, vitamínov, aminokyselín, minerálov v strebateľnej forme a všeličoho o čom ešte ani ľudská veda nevie, že to všetko negatívne, ktoré človek pridá je stále v menšine v desatinách alebo dokonca stotinách percenta.
Potretie:
Pravidlá na používanie pesticítov a herbicídov a umelých hnojív sa stále sprísňujú. Vďaka povedomiu, ktoré budujú organizácie ako sú Greenpeace a iné(aj keď nie so všetkým a všetkými ich aktivitami súhlasím) sa upravujú podmienky ich používania v rámci celej EÚ. Dnes na pultoch môžeš nájsť pri cenovkách aj pôvod tovaru, čo ti pomôže sa zorientovať podľa akých pravidiel sú tieto chemikálie používané. Napríklad pomaranče z Grécka alebo Španielska majú iný druh legislatívy na spracovanie a skladovanie ako z Kuby.
Poštvrté:
Existujú trhy skoro v každom väčšom meste, kde počas zberu úrody môžeš kúpiť ovocie od záhradkárov, ktorí naozaj na takýchto veciach šetria. Doporučujem vrelo.
Popiate:
Taktiež sa rozvíja bio-agro-sektor, len to treba sledovať a ako budem mať zdroje, budem ich pridávať k tomuto článku ako komentáre. Tí sa zameriavajú hlavne na také bio-plodiny, do ktorých nepridávajú žiadne chemikálie a to platí pre cestu vzduchom ako aj pôdou.
Dopočul som sa, že výkupne dokonca ponúkajú iba 1,- Sk/kg jabĺk a ľudia ich tam nosia húfne. Popri cestách vidím toľko jabloní, ktoré nik neoberá a všetko končí pod kolesami áut, že sa mi chce plakať. Nie že by som bol nejaký ľútostivý nad jablkami ale poznám mnoho rodín, ktoré mi hovoria: "Nevychádzame, neviem, čo mám dať deťom jesť.". Natrhaj jablká, ulož do pivnice, kde nie je moc teplo a sucho a vydržia ti až do februára - marca. Keď dáš svojim deťom tri jablká denne a máš ich dve, tak od októbra do marca im postupne dáš 360 jabĺk, ktoré môžeš nazbierať počas jedného týždňa a to bez zhonu a nabúrania nejakého programu. Nezaberie ti to ani 5 hodín. Ak zjedia celé tri jablká denne nemusíš sa báť, že zomrú od hladu a tiež ani nebudú mať nedostatok vitamínov, čo minerálov a enzýmov. To je zadarmo a všetko ostatné si môžeš dokúpiť.
Prajem ti správne rozhodnutie.

Komentáre
chemikalie & ovoce
dneska k moji velke radosti, muj ovocny pritel objevil tvuj blog...diky moc ze se delis se svetem o tvoje cenne ovocne zkusenosti.
ja jsem si precetla cely tvuj comentar ohledne chemikalii v ovoci a chci ti rict ze mas spriznenou dusi nebot s tebou plne souhlasim.
uz se tesim na cteni tvych dalsich clanku...
ja osobne ziju jen z ovoce 23 let. je mi 50let. 23 let ziju v australii a obcas navstivim rodnou hroudu...
jestli umis anglicky urcite te bude zajimat moje fruitrevolution forum. je nas tam nekolik ovocnych dusi z ruznych koutu sveta
preji ti krasny ovocny den, zatim ani nevim jak se jmenujes..
s laskou & ovocem,
kveta